Bursa’yı dağ yörelerine bağlayan Doğancı Tüneli hizmete açıldı

Dağların aşılmasıyla 4 yılda tamamlanan 2,3 kilometrelik Doğancı Tüneli, 15 dakikalık yolu 3 dakikaya düşürecek.

Haber Giriş Tarihi: 26.07.2025 16:54
Haber Güncellenme Tarihi: 26.07.2025 16:54
https://www.menthaber.com/

Bakan Uraloğlu: “2002’den bu yana Bursa’nın ulaşım ve iletişim altyapısına yaklaşık 267 milyar lira yatırım yaptık.”

“Hızlı tren hattının Osmaneli-Bursa etabının 2026’da hizmete girmesi planlanıyor.

Bursa’nın dağ ilçeleriyle kent merkezini birbirine bağlayacak Doğancı Tüneli, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’nun katıldığı törenle açıldı. 2 bin 344 metre uzunluğundaki tünel, mevcut güzergâhtaki yolculuğu 15 dakikadan 3 dakikaya indirecek. Proje sayesinde yılda 353 milyon lira tasarruf sağlanırken, karbon salınımı da yılda 1.725 ton azalacak.

Açılışta konuşan Bakan Uraloğlu, “2002 yılından bu yana Bursa’nın ulaşım ve iletişim altyapısı için yaklaşık 267 milyar liralık yatırım gerçekleştirdik” dedi. Uraloğlu ayrıca, Bursa–Osmaneli hızlı tren hattının 106 kilometrelik kısmının 2026 yılında tamamlanmasının hedeflendiğini açıkladı.

Zorlu güzergâhlar artık daha güvenli

Bir dizi program kapsamında Bursa’ya gelen Bakan Uraloğlu’na açılışta; Bursa Valisi Erol Ayyıldız, AK Parti Bursa Milletvekilleri Mustafa Yavuz, Osman Mesten ve Emine Yavuz Gözgeç, AK Parti Bursa İl Başkanı Davut Gürkan, BTSO Başkanı İbrahim Burkay ile çok sayıda vatandaş eşlik etti.

Orhaneli Yolu üzerinde yer alan tünel; 2 bin 344 metrelik tek tüplü geçişin yanı sıra, 220 metrelik bir viyadük ve bir hemzemin kavşakla birlikte tamamlandı. Günlük yaklaşık 9 bin aracın kullanması beklenen Doğancı Tüneli, mevcut Doğancı Barajı güzergâhını 1,6 kilometre kısaltıyor. Böylece hem zaman hem de yakıttan önemli ölçüde tasarruf sağlanacak.

“Bölge için hayati bir yatırım”

Bakan Uraloğlu konuşmasında, Bursa’nın tarihi, sanayisi ve doğal zenginlikleriyle Türkiye’nin önde gelen şehirlerinden biri olduğunu vurguladı. Orhaneli ve Keles ilçelerinin doğa turizmi ve lojistik açısından önemine değinen Uraloğlu, “Özellikle kış aylarında sürücüler için büyük zorluk oluşturan dik ve virajlı Doğancı Barajı yolunun yerine bu projeyi hayata geçirdik” dedi.

Projeyle yıllık 353 milyon lira tasarruf sağlanacağını belirten Bakan Uraloğlu, tünelin giriş ve çıkışlarına 10 bin ağaç ve peyzaj bitkisi dikildiğini, tünelden drene edilen suyla damla sulama sistemi kurularak çevre dostu bir yaklaşım benimsendiğini ifade etti.

“Türkiye’nin dört bir yanına yer altı köprüleri”

Uraloğlu, 2002’ye kadar 80 yılda sadece 50 kilometre tünel yapılabildiğini hatırlatarak, son 23 yılda bu uzunluğun 815 kilometreye ulaştığını söyledi:

“Bursa’dan başlayıp Adana’ya kadar uzanan bir yer altı köprüsü uzunluğuna denk geliyor. Ulaşım yatırımlarımızla Bursa’nın ilçeleri ve çevre illerle bağlantısını güçlendiriyoruz. Bölünmüş yol uzunluğunu 195 kilometreden 610 kilometreye çıkardık; bitümlü sıcak kaplamayı ise 148 kilometreden 804 kilometreye yükselttik. İstanbul-Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu, Bursa Çevre Otoyolu ve daha birçok önemli projeyi tamamladık. Hâlen 18 karayolu projesinde çalışmalar sürüyor.”

Demiryolu projeleriyle de destekleniyor

Bursa’nın sadece karayolu değil, demiryolu ağlarıyla da Türkiye’ye bağlandığını ifade eden Uraloğlu, 201 kilometrelik Bandırma-Bursa-Yenişehir-Osmaneli hızlı tren hattında çalışmaların sürdüğünü belirtti. Osmaneli-Bursa arasındaki 106 kilometrelik bölümün 2026’da, Bursa-Bandırma arasının ise 2028’de hizmete alınmasının planlandığını söyledi. Ayrıca, Emek-YHT Gar-Şehir Hastanesi Hafif Raylı Sistem Hattı’nın da 2026’da tamamlanmasının hedeflendiğini aktardı.

Tören sonunda dualar okundu, kurdele kesildi ve Doğancı Tüneli resmen hizmete açıldı.